Kako mi je šetnja pomogla da postanem bolja majka?

Neobičan naslov. Pitate se kakve veze ima šetnja sa majčinstvom? Kod mene je povezanost velika i ako želite da saznate zašto, onda nastavite da čitate jer tekst koji slijedi odgovara na sljedeća pitanja:

 1. Zašto sam počela da šetam?
 2. Koje benefite mi je donijela šetnja?
 3. Kako je to uticalo na moj lični razvoj?
 4. Kako je to uticalo na moju majčinksu ulogu i ostale uloge?
 5. Na kakve još promjene me je motivisala šetnja?

Zašto sam počela da šetam?

Odgovor na ovo pitanje je: ugledala sam se na muža tačnije, on me nagovorio. Moram odmah, na početku, da priznam da sam se dugo opirala toj ideji jer sam vjerovala da ja ne mogu da šetam besciljno već sa nekim u društvu. On je već dugo šetao slušajući audio knjige i nagovarao me ali ja to navodno nisam mogla. Sabotirala sam samu sebe.

Ipak, bila sam svjesna činjenice da mi je potrebna neka fizička aktivnost pa sam počela ujutro kad ustanem da vježbam. Međutim, to mi je dosadilo. Nekoliko puta sam počinjala i prestajala. Naravno, ovo ne znači da je vježbanje dosadno i loše, baš naprotiv, sjajno je samo za mene u tom momentu nije bilo. Nisam željela da radim nešto nevoljno jer sam znala da neće imati efekta.

Onda sam prihvatila njegov savjet i odlučila sam probam, bio je maj 2021. godine. U prvu šetnju sam se jedva natjerala ali gle čuda, sviđalo mi se da slušam knjigu i da šetam. Ipak, prvih nekoliko šetnji mi je bilo teško da krenem, šetala sam svaki drugi dan tažeći izgovore zašto nisam stigla. Iskreno, razmišljala sa više o tome šta će drugi reći kada me vide sa slušalicama nego o stvarnoj potrebni svog tijela.

Onda sam rekla sebi da nikome ne nanosim zlo sa tim nego samo sebi ako ne šetam, i počela da uživam u šetnji i slušanju knjiga, iako su ljudi i dalje uvjereni da slušam muziku. Ima još uvijek čudnih pogleda ali se ne obazirem.

Kada sam osjetila prve efekte šetnje tj. kada sam počela da se osjećam bolje, počela sam da šetam svaki dan, u početku pola sata a sada 45 minuta do sat vremena, zavisno od obaveza.

Dakle, razlog početka moje šetnje je bila samo fizička aktivnost koju do tada nisam imala i koja je mom tijelu očajnički nedostajala a benefiti su mnogo veći od toga.

šetnja
Šetnja sa slušalica čak i kad je hladno.

Koje benefite mi je donijela šetnja?

Već nakon mjesec dana redovne šetnje sam se počela osjećati bolje. Napredak se ogledao u tome:

 • da sam imala više snage (kondicije),
 • bila sam raspoloženija,
 • voljnija za rad (poletnija),
 • postala sam smirenija sa mnogo manje negativne energije,
 • više sam se smijala,
 • kvalitenije sam provodila vrijeme,
 • probudila mi se želja za napredovanjem,
 • šetnja me inspirisala na nove ideje.

Definitivno sam postala bolja JA! Sad me rastuži loše vrijeme kada ne mogu da šetam. Ali, nabaviću kabanicu.

dobar osjećaj
Izvor: Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/wooden-blackboard-near-a-potted-plant-7054549/

Kako je šetnja uticala na moj lični razvoj?

Šetnja u kombinaciji sa audio knjigama je za mene WIN-WIN kombinacija. A prva knjiga koju sam preslušala je bila knjiga koju sam već bila pročitala jer sam željela da krenem sa poznatom materijom jer sam i dalje vjerovala da ja ne mogu šetati i slušati nešto edukativno. Ah, ta uvjerenja.

Radi se o knjizi Dejl Karnegija „Kako steći prjatelje i naklonost ljudi.“

Topla preporuka od mene. Mislim da bi ova knjiga trebala da se uvrsti u školsku literaturu.

Sada ću vam navesti knjige koje sam preslušala u toku šetnje i koje su promijenile moj pogled na svijet, motivisale me i još uvijek motivišu. Neke sam preslušala i po dva puta, vjerovatno ću opet jer svaki put je uočim nešto što nisam prvi put i naučim nešto novo. Kako kažu, ponavljanje je majka znanja.

Knjige sam nalazila na You Tube kanalu PUT USPEHA i bile su besplatne. Međutim, skoro su uveli članarinu za pristup sadržaju koja je oko 2,5 eura mjesečno.

A evo i spiska knjiga:

Atomske navike – Džejm Klir
Kaluđer koji je prodao svoj ferari – Robin Šarma
Pisma kaluđela koji je prodao svoj ferari – Robin Šarma
Progutajte tu žabu – Brajan Trejsi
Srećna porodica kaluđera koji je prodao svoj ferari – Robin Šarma
Svetac, surfer i direktorka – Robin Šarma
Budni u 5 – Robin Šarma
Nema opravdanja – Brajan Trejsi
Vođa bez titule – Robin Šarma
Kako zaboraviti brige i naći zadovoljstvo u životu – Dejl Karnegi
Ko je maznuo moj sir? – Spenser Džonson

Primjećujete da u naslovima ima najviše Robina Šarme. On je zaista sajan pisac koji kroz zanimljivu priču i na veoma jednostavan i razumljiv način kaže sve što treba. Ukoliko vam je potrebna motivacija, bolji pogled na svijet, čitajte ili slušajte Šarmu.

Meni zaista ove knjige prijaju i čine da se osjaćam kao bolja osoba i da polazim od sebe kako bih bila bolja supruga, majka, ćerka, sestra, drugarica…

Kako je šetnja uticala na moju majčinsku ulogu?

Dobar roditelj je onaj koji je dobro, a šetnja je učinila sa se ja osjećam bolje u svom tijelu.

Ako želimo da budemo dobri roditelji našoj djeci, treba da se pobrinemo za sebe, za svoje zdravlje što podrazumijeva fizičku aktivnost, dovoljno sna, zdravu ishranu i vrijeme za sebe.

Šetnja je moja fizička aktivnost, vrijeme za mene i rad na sebi. 3 u 1.

Iako knjige koje sam slušala nisu isključio o roditeljstvu, iz svake se može izvući neka korisna poruka koja se može primjeniti baš u roditeljstvu.

Primjena istih me učinila boljom majkom jer sam ja bila zadovoljnija, srećnija, smirenija, samopozdanija i to se osjetilo u odnosu i sa frkicama, sa mužem i sa drugim ljudima.

Naravno, nisu samo knjige bile slušane. Slušam i podkaste o psihologiji, ličnom razvoju, roditeljstvu:

Sara Peranić

Razgovarajmo o roditeljstvu

Edukatorica za odgoj

Jasmina Hadela

Sve to utiče gradim novu sliku o sebi, da se trudim da budem bolja, da razumijem i sebe i djecu. Sad zvuči kao hvalisanje i ponavljanje iste priče ali meni je zaista ova priča pomogla da se osjećam bolje na svakom polju svog razvoja.

Na koje još promjene me motivisala šetnja?

Vođema rečenicom „Dobar roditelj je onaj koji je dobro.“, osim svakodenvne šetnje, promjienila sam i način ishrane. Izbacila sam slatkiše (pojedem ponekad neki) i gluten kada sam saznala da je unošenje glutena povezano sa zdravljem štitne žlijezde sa kojom imam problema još od prve trudnoće.

I vauuuu, to je bilo toliko potrebno. Odavno se nisam osjećala bolje u svom tijelu.

Već sam spomenua da me sve što slušam u toku šetnje motiviše i nije rijedak slučaj da u šetnji dođu ideje za nove objave koje možete čitati na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

U šetnji je rodila i želja da napišem priručnik za roditelje “Kroz roditeljstvo zajedno”.

U šetnji se rodila ideja da organizujem webinar „3 koraka do smiernog roditelja“ koji bio održan u februaru ove godine. Šetnja je svakako bila jedan od mojih načina ka tom putu smirenog roditelja.

Šetnja je moja antistres terapija i riznica ideja tako da možete da očekujete još mnogo korisnih stvari od mene.

Umjesto zaključka…

….ću samo reći da je kod promjena i kod učenja je karakteristično to da što više učimo, više uočavamo koliko ne znamo. Tako i ja željna novih znanja i promjena na bolje, nastavljam da šetam.